Reis til Santa Maria og oppdag Sal | Bestill hos Ving (2023)

Strender

Til Sal og Santa Maria drar du først og fremst for å koble av og nyte strender utenom det vanlige. Her finner du brede, finkornede og gylne strender med turkisblått, klart vann, og de strekker seg nærmest rundt hele øya. Stranden i Santa Maria er en av de vakreste på Sal, hele åtte kilometer lang, så her er det god plass til alle, uten trengsel. Vær oppmerksom på at vannet blir brådypt og at det som oftest er ganske mye bølger. Jo nærmere sentrum av Santa Maria du kommer, desto roligere blir vannet.

Ponta Preta

Denne stranden på vestkysten av øya har herlige sanddyner og godt med boltreplass. Det er litt mer vind her enn på sørsiden.

Kite Beach

Kite Beach på østkysten er kite- og windsurfernes favorittstrand! Hit kommer surfere fra hele verden, og stranden er perfekt for deg som vil teste bølgene. Denne stranden passer ikke så godt for småbarnsfamilier eller for deg som er ute etter rolige omgivelser.

Igrejinha Lagoon

Denne lagunen ligger ved østkysten like utenfor Santa Maria. Svarte lavasteiner holder bølgene unna, og vannet er ikke spesielt dypt, så dette badestedet passer perfekt for barnefamilier. Det er som regel hit lokale småbarnsfamilier kommer for å hygge seg ved havet. Husk å ta med egen drikke og andre nødvendigheter, for det er ingen form for servering her.

Calheta Funda

Denne stranden ligger også på østkysten, ikke langt fra Santa Maria. Calheta Funda er mindre besøkt enn de andre strendene i området, og det finnes ingen solsenger eller lignende her. Det kan faktisk hende at du får hele den flotte stranden for deg selv.

Mat, drikke og uteliv

Når du går ut for å spise i Santa Maria kan du forvente god mat til en rimelig penge. Særlig hvis du liker fisk og skalldyr! Hver morgen kommer fiskerne inn til piren med dagens sprellferske fangst, og på kvelden kan den havne på tallerkenen din i alle mulige velsmakende varianter. Etter maten kan du velge mellom et stort antall barer, og der kan du nyte en forfriskende drink sammen med lokalbefolkningen. Det er ofte livemusikk og god stemning.

Catchupa

Catchupa, Kapp Verdes nasjonalrett, er en mektig og smaksrik suppe laget av kjøtt, fisk, søtpotet, bønner, kål, mais – og andre ingredienser man kanskje har liggende hjemme. Det er også vanlig å ta vare på supperestene, sile vekk væsken og steke resten til frokost dagen etter. Gjerne med egg og bacon ved siden av.

Arroz de Mariscos

Gryteretten Arroz de Mariscos lages av det beste øya har å by på: fisk og skalldyr.

Grogue

Nasjonaldrikken grouge er et sukkerrørsbrennevin som best kan beskrives som en blanding av hjemmebrent, grappa og rom. Den er perfekt for å få fart på fordøyelsen etter en god middag.

Vin

På naboøya Fogo produseres vinen Chã, som du naturligvis må prøve før du forlater Kapp Verde. Kanskje vil du til og med kjøpe med deg litt hjem? Spesielt hvitvinen er å anbefale. De fleste andre viner importeres fra Portugal, men mange restauranter har vin fra flere land.

Øl

Det lokale ølet på Kapp Verde heter Strela og er veldig populær på alle øyene. Det portugisiske Super Bock er imidlertid det ølet som selges og drikke mest her.

Kaffe

Det drikkes mye kaffe på Sal, og den lokale varianten kommer fra øya Fogo. Kaffe fra Kapp Verde regnes for øvrig som en av verdens beste, så sørg for å smake litt når du først er der!

Utelivet i Santa Maria består går stort sett ut på å henge på noen av barene langs hovedgaten. Lokale artister opptrer flere steder, og enhver bar med respekt for seg selv rydder unna noen bord og stoler for å gjøre plass til danseentusiastene. Det ligger også et par klubber i utkanten av sentrum, men det er ikke så lett å vite hvilke kvelder de bestemmer seg for å holde åpent eller ikke. Stemningen er god og atmosfæren er innbydende, og her spiller det ingen rolle om du er turist eller ikke – alle har det moro sammen.

Shopping

Shoppingtilbudet i Santa Maria består nærmest utelukkende av turistbutikker med afrikanske treskulpturer, batikk, fargeglade bilder og t-skjorter med «No stress» trykket på brystet. Hvis du vil ha med deg hjem noe som er typisk for Kapp Verde, kan du kjøpe kaffe eller en flaske vin fra naboøya Fogo, eller nasjonaldrikken Grogue. Det finnes for øvrig et par «vanlige» butikker også, men ettersom det meste importeres er det sjeldent anledning til å gjøre noen kupp.

Sport og trening

Når det kommer til sport og trening, er det nok surfing som lokker flest utøvere på Sal, enten det er snakk om kite-, wind- eller brettsurfing. Det er også fine dykkemuligheter på øya.

Surfing

På Sal blåser det mer eller mindre konstant. Vindstyrken kan variere fra dag til dag, og det er perfekte forhold for alle surfere. Det arrangeres verdensmesterskap på Sal og en av de tidligere verdensmesterne, Josh Angulo bor her og driver et surfesenter på øya.

Hvis du er fristet til å prøve, finner du knapt et bedre egnet sted. Ellers kan det være både imponerende og underholdende å bare være tilskuer når surferne holder på der ute.

Kite- og windsurfing

Kite Beach på østkysten av Sal er førstevalget for kite- og windsurfere fra hele verden.

Det finnes kite- og viwndsurfingcenter overalt på øya, og de arrangerer alt fra nybegynnerkurs til mer avanserte kurs.

Dykking

Ønsker du å dykke i ferien, finnes det både vrak, grotter og et rikt fiske- og dyreliv i havet utenfor Sal. I Santa Maria ligger det PADI-dykkesenter som kan hjelpe deg med utstyr og annet.

Aktiviteter og severdigheter

For deg som ønsker en aktiv ferie, har Sal godt med muligheter både på land og i vannet.

Strandpromenaden

Nedenfor de to hovedgatene finner du stranden og den brosteinsbelagte strandpromenaden. Følger du den et stykke kommer du til piren hvor fiskerne tøffer inn med båtene sine hver formiddag for å selge fangsten sin. En herlig, livlig og fargesprakende handel du ikke bør gå glipp av når du først er i Santa Maria. På stranden kan du også spille strandvolleyball, benytte deg av lokalbefolkningens utendørs treningssenter med apparater laget av resirkulerte materialer, samt spille fotball og andre idretter.

Oppdag skilpadder

Det er mange skilpadder i havet i rundt øyene, og i en kort periode i begynnelsen av vintersesongen og frem til ca. midten av november, kan man se skilpaddeegg som klekkes på strendene. Dette skjer hovedsakelig ved Turtle Beach, men også på vestsiden av Praia de Santa Maria. Husk at nyklekkede skilpadder er skjøre skapninger – vis aktsomhet! Resten av året er det mulig å se skilpadder under havoverflaten.

Rundtur på Sal

Selv om Sal ikke er en stor øy, er det flere steder som er verdt et besøk. Et tips er å ta en tur rundt øya. På rundturen besøker du steder som den lille fiskerlandsbyen Palmeira, Buracona med det naturlige havbassenget, hovedstaden Espargos og Salinas. Ved Salinas utvinnes det fortsatt salt, og vannet har så høyt saltinnhold at du flyter som en dupp i vannet.

Palmeira – liten fiskerlandsby på vestkysten

Palmeira er en liten fiskerlandsby på vestkysten, som med sine fargeglade hus og fantasifulle fasader er verdt et besøk. Det går også flere båtturer herfra.

Buracona

Ti minutter fra landsbyen Palmeira ligger Buracona, kanskje den karrigste av alle Sals karrige steder. Det høres kanskje ikke så fristende ut, men her ligger The Natural Pool, et naturlig havbasseng som har oppstått mellom klippene som følge av tidevannet. Kanskje får du også sett «The Eye», et lysfenomen som oppstår når solen skinner gjennom et hull i klippen og skaper illusjonen av et blått øye på overflaten. Fenomenet synes best på sommeren, men når solen står høyt på himmelen vinterstid er det også mulig å se det.

Espargos – Sals hovedstad

Espargos er Sals hovedstad og har ca. 20 000 innbyggere. Slå deg ned på Bom Dia Café i starten av hovedgaten, ta en rykende kopp kaffe og kikk på det yrende folkelivet. Det er ikke flere butikker eller restauranter her enn i Santa Maria, men hvis du vil kjenne noe som svakt kan minne om en større by, bør du ta deg en spasertur gjennom sentrum av Espargos.

Salinas – de enorme saltfeltene

Nordøst på Sal ligger de enorme saltfeltene Salinas de Pedra de Lume. Øya eksporterte tidligere store mengder salt til Europa og Brasil, men i dag utvinnes saltet hovedsakelig for lokalt bruk. Det er mulig å ta seg en dukkert i et av saltvannsbassengene, og vannet er så saltholdig (26 prosent) at du flyter som en dupp, akkurat som i Dødehavet. Det sies for øvrig at vannet har en helsebringende, helende og foryngende effekt på kroppen.

Hvordan du tar deg rundt

Det er ikke så store avstander i Santa Maria, og det er lett å ta seg frem til fots. Skal du ut av byen er det taxi som gjelder.

Taxi

Det finnes mange taxier, og prisene er forholdsvis lave. Taxisjåførene bruker ikke taksameter, så pass på å avtale en pris før du setter deg i bilen.

Fakta

Vår service på reisemålet

Du kan få tak i oss døgnet rundt på vår servicetelefon, på SMS og e-post hvis du vil bestille utflukter, leiebil eller kanskje bare vil ha tips eller gode råd. Hvis vi ikke kan hjelpe deg over telefon eller e-post kommer vi til ditt eller et nærliggende hotell. Reiser du med charter, møter vi deg dessuten på flyplassen og sørger for at du kommer deg på riktig buss hvis du har bestilt transport.

Reiser med omtanke

Som reisearrangør ønsker vi å utgjøre en forskjell med hver eneste feriereise, både for dem som reiser med oss og lokalt på våre reisemål. Derfor jobber vi hele tiden med å redusere vår klimapåvirkning både hjemme, på flyplassen og på våre hotell- og feriedestinasjoner. Les mer om Reiser med omtanke.

Vaksinering

Ving anbefaler vaksine mot hepatitt A og B. Det finnes en vaksine som gir mangeårig beskyttelse. Avhengig av hvor du skal reise kan det også være aktuelt med andre reisevaksiner. Ta kontakt med et vaksinekontor eller fastlegen din for å finne ut hva som gjelder for landet du skal besøke. Du bør vaksinere deg mist fire uker før avreise.

Lover og lokale skikker

Vær oppmerksom på at det kan finnes nasjonale lover og regler som er annerledes enn i Norge. Du er selv ansvarlig for å gjøre deg kjent med nasjonal lovgivning og regler i landet du besøker. For å unngå ubehagelige overraskelser underveis anbefaler vi deg å lese mer på respektive lands ambassades nettside, samt å følge UDs offisielle reiseråd på Utenriksdepartementets nettsider.

Turistskatt i Santa Maria

På Kapp Verde har man innført en turistskatt, som betales på stedet. Beløpet er ca. 2,50 euro pr. person pr. natt. Du betaler bare for maksimum ti netter, så etter den tiende natten blir du ikke belastet for flere døgn. Skatten gjelder alle som har fylt 16 år. Den betales direkte til hotellet og er ikke inkludert i reisens pris. Skatten betales på hotellet ved ankomst eller avreise. En del hotell tar kort, men da blir du belastet med en kortavgift på ca. 3,5 %. De øvrige hotellene tar kun kontanter, og derfor anbefaler vi at du tar med det.

Valuta og betaling

Euro (EUR) og kappverdisk escudos (CVE). Du kan ikke veksle til escudos i Norge, og valutaen fungerer kun på Kapp Verde. Det beste er å veksle til euro før du reiser. Det finnes flere banker og minibanker i sentrum av Santa Maria, og der kan du ta ut lokal valuta. Hvis du vil ta ut euro må du gjøre det i banken mot en ekstra avgift. Du må vise frem pass og reisebevis. Visa er det mest gangbare kortet. Mastercard aksepteres ikke overalt, og øvrige kort aksepteres ikke i det hele tatt.

Kjøp valuta hos FOREX før du reiser– for en enda behageligere ferie. Les mer om vårt samarbeid her.

Tidsforskjell

Sommertid: norsk tid –3 timer. Vintertid: norsk tid –2 timer.

Elektrisitet

220 V. Adapter er som regel ikke nødvendig.

Språk

Portugisisk og kreolsk.

Øvrig

Veier og gater på Sal kan være veldig humpete, noe som gjør det vanskelig å ha med barn i paraplytrille.

Ta med en lommelykt, da gatebelysningen er dårlig.

Strømbrudd forekommer med jevne mellomrom, og vannet stenges av og til av. Det hender også at noen matvarer av og til er utsolgt, og at det kan ta litt tid før de er tilgjengelige igjen.

Fly og transport

Flytid

Fra Oslo Lufthavn: ca. 7 timer og 30 minutter direkte og på hjemreisen ca. 8 timer og 30 minutter med én mellomlanding.

Slik reiser du hit

Ving tilbyr charterreiser til Santa Maria i vinterhalvåret.

Flyet lander på øya Sal, der Vings hotell ligger.

På grunn av innreiseregler kan det oppstå lange ventetider i passkontrollen. Sørg for å registrere dine passopplysninger på "Min side" slik at du bidrar til å minimere ventetiden.

Med Vings busstransport kommer du deg enkelt og greit til hotellet ditt i Santa Maria. Transport mellom flyplassen og hotellet er ikke inkludert i reisens pris, men du kan legge den til ved bestilling. Reisetiden fra Sals internasjonale flyplass til hotellene er ca. 20–50 minutter (ca. 18 km), men avhenger av trafikk og antall hotellstopp. Ruten bestemmes av lokale forhold. Du får mer informasjon ved ankomst. Les mer om transport.

Vær

 • januar

24°19°

8

Soltimer/dag

23°

Vanntemperatur

28

Regnfrie dager

 • februar

24°18°

9

Soltimer/dag

23°

Vanntemperatur

25

Regnfrie dager

 • mars

25°18°

9

Soltimer/dag

23°

Vanntemperatur

27

Regnfrie dager

 • april

25°19°

10

Soltimer/dag

23°

Vanntemperatur

27

Regnfrie dager

 • mai

25°20°

9

Soltimer/dag

23°

Vanntemperatur

27

Regnfrie dager

 • juni

26°21°

8

Soltimer/dag

24°

Vanntemperatur

26

Regnfrie dager

 • juli

27°22°

8

Soltimer/dag

26°

Vanntemperatur

26

Regnfrie dager

 • august

28°23°

7

Soltimer/dag

27°

Vanntemperatur

25

Regnfrie dager

 • september

29°24°

7

Soltimer/dag

27°

Vanntemperatur

23

Regnfrie dager

 • oktober

28°23°

8

Soltimer/dag

27°

Vanntemperatur

27

Regnfrie dager

 • november

27°22°

8

Soltimer/dag

26°

Vanntemperatur

26

Regnfrie dager

 • desember

26°20°

8

Soltimer/dag

25°

Vanntemperatur

29

Regnfrie dager

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated: 18/09/2023

Views: 5974

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.